Haji dan Umrah

HAJI DAN UMRAH

ANNAUFAL TRAVEL & TOURS SDN BHD

Apakah persamaan , perbezaan , ciri - ciri Haji dan Umrah

Haji dan Umrah

Haji dan Umrah adalah dua jenis ibadah yang dilakukan oleh umat Islam di seluruh negara sebagai tanda iman mereka.

Walaupun kedua-dua haji dan umrah adalah ibadah, terdapat banyak perbezaan antara keduanya. Sebagai contoh, umrah dianggap sebagai ibadah kecil manakala haji merupakan ibadah utama di kalangan umat Islam.

Ciri-ciri kedua-dua ibadah juga berbeza. Ibadah Umrah adalah tidak disarankan dan tidak wajib, tetapi haji adalah wajib. Terdapat juga lebih banyak syarat dan kelayakan bagi jemaah haji dalam menjalankan haji.

Berat atau kepentingan antara kedua jemaah haji juga berbeza. Haji membawa lebih banyak berat dan kepentingan berbanding dengan umrah.

Umrah adalah ziarah yang boleh dilakukan pada bila-bila masa sepanjang tahun atau digabungkan dengan haji. Sebagai haji, ia mempunyai dua jenis: al-Umrat al mutradah (umrah tanpa haji) dan Umrat-al tammatu (umrah dengan haji). Jenis pertama boleh dilakukan oleh individu sementara jenis kedua dapat dilakukan secara kolektif dengan jamaah lain untuk haji.

Jenis pertama umrah dilakukan pada bila-bila masa dengan pengecualian bulan haji manakala jenis terakhir boleh dilakukan dalam bulan haji.

Di sisi lain, haji boleh dilakukan pada waktu tertentu tahun ini. Ada bulan yang ditetapkan untuk haji, iaitu: Shawwal, Dhul-Hijjah, dan Dhul-Qadah.

Juga, haji dimasukkan dalam lima rukun Islam, yang bermaksud ia dianggap sebagai kewajiban agama oleh semua pengikut agama. Prestasi haji sangat penting. Tradisi Muslim memerlukan seorang Muslim sekurang-kurangnya melakukan haji sekali seumur hidup. Haji mempunyai tiga bentuk. Bentuk pertama adalah ifrad atau haji itu sendiri. Bentuk kedua adalah tamattu atau usaha yang lengkap tetapi terpisah daripada umrah dan haji. Akhir sekali, bentuk ketiga adalah qiran atau gabungan dan prestasi alternatif umrah dan haji.

 

HAJI DAN UMRAH

Persamaan Haji dan Umrah

Walaupun terdapat perbezaan, kedua-dua umrah dan haji mempunyai persamaan. Kedua-dua ibadah haji dan umrah itu adalah tanda kepercayaan Islam yang kuat, kesetiaan, dan ketakwaan. Kedua-duanya juga mempromosikan komuniti bersatu dan satu umat Islam dalam menceritakan semula dan mengulangi langkah-langkah kepercayaan umat Islam.

Satu lagi perbezaan adalah panjang dan langkah-langkah ritual. Kedua umrah dan haji memerlukan ritual pemurnian yang dikenali sebagai ihram. Selepas ihram, tawaf dilakukan. Tawaf melibatkan mengelilingi Ka’bah bersama dengan solat. Tawaf berakhir dengan minum air dari sumur Zamzam. Selepas langkah ini, terdapat lebih banyak langkah dalam haji yang termasuk pergi ke Mt. Arafat dan Muzdalifah, melakukan pembasmian syaitan dan pengorbanan binatang. Satu lagi Tawaf yang dipanggil Tawaf Az-Ziyara dan Tawaf al-Wida dilakukan. Tawaf terakhir dianggap sebagai ritual terakhir dan menutup haji. Sementara itu, tawaf di umrah digantikan oleh Sacii dan berakhir dengan memotong rambut jemaah haji.

Ringkasan Bagi Haji dan Umrah

 

1. Umrah dan haji adalah ziarah Muslim. Perbezaan utama antara keduanya adalah kepentingan, pematuhan, dan amalan di antara keduanya.
2.Umrah juga dikenali sebagai haji kecil atau kecil. Ia adalah ziarah yang disyorkan dan tidak diwajibkan atau diwajibkan. Sementara itu, haji adalah haji utama dan mempunyai arti penting. Ia adalah amalan wajib di kalangan umat Islam. Tradisi Muslim menentukan bahawa seorang muslim sekurang-kurangnya harus melaksanakan haji sekali dalam seumur hidupnya.
3.Umrah mempunyai dua jenis: al-Umrat al mutradah dan Umrat-al tammatu. Jenis pertama merujuk kepada Umrah tanpa haji dan boleh dilakukan pada bila-bila masa kecuali semasa bulan haji manakala jenis kedua adalah gabungan umrah dan haji. Di sisi lain, haji mempunyai tiga bentuk: ifrad (haji sahaja), tammatu (prestasi yang lengkap tetapi berasingan daripada umrah dan haji), dan akhirnya, qiran (pelaksanaan tahapan umrah dan haji).
4. Haji adalah salah satu daripada lima pilar Islam sedangkan umrah tidak.
5.Umrah boleh menjadi ritual yang sangat individual manakala haji boleh dilakukan dengan jemaah lain.
6. Umrah dan haji mempunyai dua langkah pertama yang sama, tetapi haji terus berlanjut ke lebih banyak langkah dan ritual. Umrah hanya menambah dua langkah untuk menyelesaikan haji.